Yemek tarifleri dışında ,yemek ile ilgili herşey burada!



NOT:Burada yer alan fotoğrafların ve yazıların hiçbiri alıntı değildir.Hepsi bana aittir.

22 Kasım 2010 Pazartesi

3.Yemek kapları






Yemek pişirmek için kullanılan tencere seçimi de sağlık ve yemeğin lezzeti açısından oldukça önemlidir.

Paslanmaz çelik tencereler
Sulu yemekler dışında yemeğin yanmasına sebep olur eğer tencerenin içi telle ovulursa sağlığa zararlı olabilir.

Alüminyum tencereler
Yemekleri alüminyum tencere içinde bekletmemek gerekir özellikle eskimişse.Tencerenin içi telle ovulmamalı.

Bakır tencereler
Tencere yeşile dönüşmediği sürece yani kalaysız olmadığı sürece sakınca yoktur.Eğer ara ara da olsa kalay gitmişse ,emeğin tencerede bekleyip bakırla temas etmesi zehirlenmeye yol açar.Öte yandan bakırın ısı iletkenliği yüksektir yani yemek pişirken az enerji harcamanızı sağlar.Bu yüzden özellikle şef aşçılar dış tarafı bakır içi çelik olan tencerelerde yemek pişirmeyi tercih ediyorlar.Hem sağlıklı hem ekonomik.Fakat bu tür tencereler bildiğim kadarıyla pahalı.

Toprak çömlekler
Eğer sırsız olarak yemek pişirilecekse toprağında zehir olmadığından emin olmak gerekir.

Ateşe dayanıklı cam çanaklar
Çabuk kırılabilir,yemeğin yüzeyi iyi pişmez (ısı iletimi düşüktür.),sıcaklığı iyi dağıtmaz bu nedenle çok fazla enerji harcamanıza sebep olur.

Maden üzerine emaye kaplar
Eğer emaye tencerenin içi çatlak değilse çok sağlıklıdır.Genellikle bu kaplarda yemek pişirmek tavsiye edilir.

Düdüklü tencere
Tencere içindeki sıcaklık 100 dereceyi geçtiğinden sebzelerin vitaminleri kaybolur.

Teflon
Yanmaz,emek yapışmaz ama çizilmemesi gerekir sadece tahta kaşıkla kullanılmalıdır.Benim yaptığım gibi çok sıcakken üzerine soğuk su dökerseniz çabuk deforme olur.

Demirdöküm
Tencerenin dibi tutmaz,kalın olduğu için fakat çok ağırdır.