Yemek tarifleri dışında ,yemek ile ilgili herşey burada!



NOT:Burada yer alan fotoğrafların ve yazıların hiçbiri alıntı değildir.Hepsi bana aittir.

30 Kasım 2010 Salı

4.Ana yemekler

Yemek yapmayı yeni öğrenenler için ana yemek pişirmenin temel prensibi şudur:

Önce soğanlar yemeklik yani küçük küçük doğranır ve bir miktar sıvıyağ ile (isteğe göre 1 çorba kaşığı ya da daha fazla ama az yağlı yemekler lezzetli olmaz) en az 10 dakika kavrulur.Bu aşamada soğanların karamelize olması gerekir yemeğe lezzet veren unsurlardan biri budur.Bu olayı hızlandırmak için benim yaptığım gibi soğanlar kavrulurken için çok az toz şeker koyabilirsiniz.
Eğer yemeği kıymalı yapmak istiyorsak ,soğanlar biraz kavrulduktan sonra kıymayı da ilave edebiliriz.(Kıymanın miktarı ortalama 3-4 yemek kaşığı kadar olabilir,daha fazlası yemeğin lezzetinde kıymanın baskın bir tat oluşturmasına sebep olur halbuki bizim istediğimiz kıymanın yemeğe sadece lezzet vermesi ve protin katkısında bulunmasıdır.)Eğer etli yemek yapmak istiyorsak önce eti kavurup sonra soğanları da ekleyip hepsini beraber kavurmak gerekir.
Sonra içine 1-2 yemek kaşığı salça,eğer mevsimiyse domates rendesi de koyulur ve salça iyice kavrulur (yemekte istenmeyen bir durumda çiğ salça kokusunun yemeğin tadını bozmasıdır.)
Daha sonra pişirmek istediğimiz ( doğranmış sebze ya da haşlanmış et ya da bakliyat) yiyeceği tencerenin içine atarız ve yemeğin suyunu koyup ( tabi ki sıcak su; miktarı ise yemeğin üzerini geçecek kadar olmalıdır,çok sulu olmamalıdır.) su kaynayınca altını kısarız ve pişmeye bırakırız.(Arada bir yemeğin dibini tutmaması için kontrol etmek gerekir,eğer suyu bittiyse ve pişmediyse biraz sıcak su ilave edebiliriz.)

İyi pilavın püf noktaları
İyi pilav yapmak için önce pirinci iyi tanımalıyız.Uzun taneli pirinç,orta boy taneli pirinç,kısa taneli pirinç,aromatik pirinç,tatlı pirinç gibi çeşitleri vardır.Pilav yapmaya en uygun olan uzun taneli ve orta boy taneli dolayısıyla az nişastalı olan pirinçlerdir.Nişasta oranı az olduğu için pilav tane tane olur.
Pilav tereyağı ile pişirilmelidir.Eğer şehriyeli pilav yapılacaksa şehriyeleri kavurmak için tereyağının içine biraz sıvıyağ ilave edilmelidir,tereyağının yanmaması açısından.
Her zaman aynı tencerede aynı tip ve aynı marka pirinç ve yağ ile pilav yaparsanız pilavınız her zaman aynı kıvamda olur.
Pilav pişirirken içine et ya da tavuk suyu koymak pilavı daha lezzetli yapar.
Pilav pişerken kesinlikle karıştırılmamalıdır.